Tips

Door bewust en zichtbaar te wonen, kunt u ervoor zorgen dat een inbreker uw huis in negen van de tien gevallen overslaat.

BEWUST WONEN

Veilig wonen is vooral een kwestie van bewust wonen. Laat geen raam open als u boodschappen gaat doen. Een sleutel onder de deurmat is een open deur. Een touwtje uit de brievenbus is niet alleen makkelijk voor de kinderen. Een briefje op de deur waar u bent is ook een uitnodiging. Via ladders en pergola’s kan een dief eenvoudig omhoog klimmen naar de open balkondeur.

ZICHTBAAR WONEN

Zicht vanuit uw huis op de voortuin en de rest van de omgeving, vermindert de kans dat inbrekers uw woning als doelwit zien. Een lamp met een schemerschakelaar binnen of buiten uw huis die aangaat wanneer het donker wordt, maakt u uw huis zichtbaar en daarmee de buurt veilig. Want een inbreker werkt liever in het donker. Zorg ervoor dat u altijd kunt zien wie er voor de voordeur staat. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een deurspion.Een kierstandhouder voorkomt dat iemand ongewenst de deur kan openduwen.

VAKANTIES

Tijdens vakanties is uw huis extra kwetsbaar. U bent er immers niet om de inbreker te storen. Een bewoonde indruk maakt uw huis minder interessant. Onderstaande tips zijn een leidraad:

Laat de post opruimen op een niet zichtbare plek.
Zorg ervoor dat uw planten goed verzorgd worden.
Een lampje op een tijdschakelaar in de woonkamer maar ook op de etage met de slaapvertrekken. Daar gaat het licht aan als de lampen in de woonkamer uit gaan.
Zet de fruitschaal uit het zicht, een lege fruitschaal zie je bijna nooit.
Leg een “verse” krant op tafel.